• Artopoulos
  • Body and Style
  • Koukaroudis
  • Remvi Cafe - Bar
  • Optical Gallery Theodosiadis
Previous Next

Συνέντευξη κ.Πολυράκης

Μετά από δύο συνεντεύξεις με ανθρώπους της μουσικής,ήθελα να παρουσιάσω κάτι διαφορετικό.Στο σπίτι μου υπάρχουν-στην κυριολεξία-εκατοντάδες βιβλία.Κάποια από αυτά του κυρίου Πολυράκη.Πρόσφατα διάβασα ένα δικό του και ενθουσιάστηκα.Κάπως έτσι ήρθε η ιδέα για τον κύριο Πολυρακη.Επικοινώνησα μαζί του για να του προτείνω τη συνέντευξη.Ευγενικότατος δέχτηκε αμέσως.Η δυσκολία ήταν στο να βρεθούμε λόγω έλλειψης χρόνου.Η λύση βρέθηκε όμως κι έτσι σας παρουσιάζουμε τη συνέντευξη.

-Ένας Κρητικός στη Θεσσαλονίκη.Τι σας κράτησε εδώ;

-Τη Θεσσαλονίκη την αγάπησα από την πρώτη στιγμή που μπήκα στη στρατιωτική ιατρική και από τότε ήθελα να ζήσω εδώ.Μου θύμιζε κάπως τα Χανιά.Δεν μετάνιωσα ποτέ.Δεν συγκρίνεται με καμία άλλη πόλη της χώρας μας.

-Ιατρική ή συγγραφή;Τι αγαπάτε πιο πολύ;

-Δύσκολη η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.Θα έλεγα ότι αγαπώ το ίδιο και την ειδικότητά μου ως χειρουργός και την ιδιότητά μου ως συγγραφέας.

-Γνωρίζω πως έχετε ήδη ένα νέο βιβλίο έτοιμο.Τι υπόθεση έχει;Ετοιμάζετε κάποιο ακόμα;

-Το βιβλίο αυτό θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2015.Βασίζεται σε μία αληθινή ιστορία η οποία συνέβη την εποχή της γερμανικής κατοχής.Είναι μια ιστορία κατασκοπίας κι ενός μεγάλου έρωτα.Τελείωσα το γράψιμο πριν από ένα μήνα και αυτή τη στιγμή δεν ετοιμάζω κάτι καινούριο.

-Το διάβασμα είναι μία οικονομική ψυχαγωγία.Διαβάζει ο κόσμος;Βρίσκει διέξοδο από τα προβλήματά του μέσω του διαβάσματος;

-Ναι,ο κόσμος διαβάζει.Πολύ περισσότερο οι γυναίκες.Και,ναι,πιστεύω ότι το διάβασμα ενός καλού βιβλίου μπορεί να σε αποσπάσει από πολλές έγνοιες,επειδή σε ταξιδεύει,αλλά και σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις κάποια πράγματα που δεν ήξερες-ιδίως αν πρόκειται για ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα.

-Το χορεύοντας στη σιωπή έγινε σειρά.Θα μπορούσε κάποιο άλλο βιβλίο σας να μεταφερθεί είτε στη μικρή είτε στη μεγάλη οθόνη;

-Θα μπορούσαν να μεταφερθούν όλα στην οθόνη,αλλά κάποια από αυτά όχι από ελληνικές εταιρίες παραγωγής επειδή τα έξοδα θα ήταν τεράστια.Πχ "οι μακρινοί ορίζοντες" ή "οι σιωπηλές κραυγές" δε θα μπορούσαν ποτέ να γυριστούν από ελληνικές εταιρίες.

-Στα βιβλία σας "λύτρωση" και "έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού" περιγράφετε σκηνές "μίσους" με κάποιους συμφοιτητές των πρωταγωνιστών.Περιέχουν δικές σας εμπειρίες αυτά τα βιβλία;Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια οι "συμπάθειες μένουν;

-Δε θα έλεγα ότι υπάρχουν σκηνές μίσους.Απλώς κάποιες σκηνές αποδίδουν μια πραγματικότητα που αντιμετώπισε κάποτε ο μυθιστορηματικός ήρωας.Τώρα,αν κάποιες "εμπάθειες" εξακολουθούν να παραμένουν,είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα κάθε ανθρώπου.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και ποιο δικό σας βιβλίο θεωρείτε πως είναι το καλύτερο που έχετε γράψει;

-Αγαπημένα μου βιβλία είναι όλα του Καζαντζάκη.Τα δικά μου τα αγαπώ όλα το ίδιο.Ως καλύτερο θεωρώ τους "μακρινούς ορίζοντες" και το "τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά.

-Με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο προλαβαίνετε να διαβάσετε άλλα βιβλία;

-Ναι,προλαβαίνω.Πιστεύω ότι είναι απλώς δικαιολογία το να λέει κάποιος ότι δεν έχει χρόνο να κάνει κάτι που αγαπά και το θέλει.

-Έχετε γράψει τρία θεατρικά έργα.Υπάρχει στα σχέδια σας να γράψετε άλλα θεατρικά;

-Όχι.Θεατρικό έργο δεν πρόκειται να ξανά γράψω.

Mερικά λόγια για τον κύριο Πολυράκη:Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΡΑΚΗΣ γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Στρατιωτική Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Πήρε την ειδικότητα του χειρουργού και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη χειρουργική των αγγείων στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει ογδόντα τρεις επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε ιατρικά συνέδρια και έχει πάρει μέρος στη διοργάνωση πολλών συνεδρίων. Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Χειρουργική Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, της Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διεθνούς Κολεγίου των Χειρουργών. Στα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τη δημοσιογραφία στα Χανιά και είχε γράψει δύο θεατρικά έργα που παίχτηκαν σε μαθητικές παραστάσεις. Ακόμη ένα θεατρικό έργο έγραψε όταν ήταν φοιτητής, το οποίο παίχτηκε από φοιτητές κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εβδομάδας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν 15 βιβλία του συγγραφέα.

Η βιβλιογραφία του:1 Αντίστροφη διαδρομή
2 Τα ηράνθεμα θα ανθίσουν ξανά
3 Ασυνήθιστη πρόταση
4 Έγκλημα στην Παλαιών Πατρών Γερμανού
5 Δωροθέα ντε Ροπ
6 Λύτρωση
7 Οι αετοί πεθαίνουν ελεύθεροι
8 Χορεύοντας στη σιωπή (έγινε σειρά από τον alpha)
9 Σιωπηλές κραυγές
10 Σαν να μην πέρασε μια μέρα
11 Μακρινοί ορίζοντες
12 Με την πνοή του ανέμου
13 Η κόρη της ανεμώνης
14 Συνάντηση με το χθες
15 Εκείνη η στιγμή

 

συνέντευξη:Δημήτρης Χατζημιχαήλ

Γρήγορη Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα: