• Artopoulos
  • Body and Style
  • Koukaroudis
  • Remvi Cafe - Bar
  • Optical Gallery Theodosiadis
Previous Next

Mickey Rourke

ΚΟΡΥΦΗ – ΜΠΟΞΕΡ – ΑΦΑΝΕΙΑ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ – ΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΣΙΑ


Αυτές οι 6 λέξεις θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την πορεία του 62χρονού πλέον Μίκυ Ρούρκ τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, ενός ίσως από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς όλων των εποχών.
H αρχή στο κινηματογράφο γίνεται το 1979 με ένα μικρό ρόλο στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ 1941. Η ταινία δεν πάει καλά εισπρακτικά, αλλά είναι αρκετή η συμμετοχή του σε αυτή για να αρχίσει να δέχεται προτάσεις και για άλλες ταινίες. Τα επόμενα χρόνια συνεργάζεται με μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής, όπως ο Μάικλ Τσιμίνο, ο Νίκολας Ρέγκ, Ο Μπάρι Λέβινσον, και ο Λώρενς Κάσνταν.
Η σημαντικότερη όμως συνεργασία του είναι με τον Φράνσις Φόρντ Κόπολα to 1983 στην ταινία Rumble fish, όπου δίνει μια τρομερή ερμηνεία και αποδεικνύει το ταλέντο του. Η ταίνία όμως που τον κάνει στάρ παγκόσμιας εμβέλειας δεν είναι άλλη από τις 9 ½ Βδομάδες στο πλευρό της Κίμ Μπασιντζερ.
Η συνέχεια είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς ο Μίκυ Ρούρκ ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο του σε μια σειρά από ταινίες όπου κάθε ερμηνεία του είναι καλύτερη από την προηγούμενη, με κορυφαία ίσως στιγμή την ταινία του Άλαν Πάρκερ Δαιμονισμένος Άγγελος, όπου μαζί με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι πραγματικά εκπληκτικοί, και όσοι δεν έχετε δεί αυτή την ταινία πρέπει να το κάνετε άμεσα.


Η δεκαετία του 80, η πιό "ποιοτική" κινηματογραφικά δεκαετία στην καριέρα του Μίκυ Ρούρκ, δεν ήταν αρκετή για να τον αποσπάσει από αυτό που ήθελε να κάνει πραγματικά στην ζωή του, να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος. Το μικρόβιο της πυγμαχίας το είχε κολλήσει σε μικρή ηλικία αγωνιζόμενος ως ερασιτέχνης, και κάπως έτσι το 1991, σχεδόν 40 ετών δηλαδή, κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο.
3 χρόνια και 12 αγώνες μετά, αποσύρεται από την πυγμαχία με μοναδικό "κέρδος" ένα κατεστραμμένο από τα χτυπήματα πρόσωπο, και μια κινηματογραφική καριέρα περίπου στη ίδια κατάσταση με το πρόσωπο του.


Έτσι φτάνουμε στην αφάνεια, καθώς για τα επόμενα 15 περίπου χρόνια παίζει σε ταινίες οι οποίες, εκτός λίγων εξαιρέσεων, πραγματικά δεν αξίζει καν να αναφερθούν. Τα προσωπικά του δεν πάνε πίσω αφού χωρίζει και από την σύζυγο του Κάρε Ότις, ενώ και οικονομικά είναι σε τραγική κατάσταση.
Τα χρόνια περνάνε χωρίς να μπορεί να βρεί πρωταγωνιστικό ρόλο σε καμία σοβαρή ταινία, αν και τα πράγματα βελτιώνονται κάπως με τη συμμετοχή του το 2005 στην ταινία SIN CITY, όπου ερμηνευτικά αρχίζει να θυμίζει κάτι από τον παλιό χαρισματικό εαυτό του.
Η ολική επαναφορά γίνεται 3 χρόνια αργότερα με την ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι Ο Παλαιστής. Η ταινία είναι απίστευτα καταθλιπτική, αλλά ο Μίκυ Ρούρκ είναι συγκλονιστικός, λες και όλα αυτά τα χρόνια περίμενε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο για να κάνει κατάθεση ψυχής. Για αυτή ακριβώς την ερμηνεία βραβεύεται με την Χρυσή Σφαίρα ενώ είναι και υποψήφιος για το Όσκαρ Ά Ανδρικόυ ρόλου, το οποίο και χάνει από τον Σόν Πέν, μια απόφαση που προσωπικά την θεωρώ εγκληματική.


Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς τα επόμενα χρόνια συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές, οι οποίες όμως είναι είτε αδιάφορες, ή αποτυχίες. Και κάπως έτσι, 6 χρόνια μετά από την επιτυχία του Παλαιστή, η καριέρα του είναι και πάλι σε καθοδική πορεία με συμμετοχές κατά κύριο λόγο σε φτηνές τηλεοπτικές παραγωγές.
Απομένει να δούμε εάν ο τρομερά ταλαντούχος ηθοποιός μπορεί στα 62 του πλέον χρόνια να κάνει ακόμα μια επιστροφή στην κορυφή, εξάλλου αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το πετύχει, αυτός είναι ο Μίκυ Ρούρκ.


5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε:
Ήταν η πρώτη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Ο Μπάτσος του Μπέβερλι Χίλς, ρόλο πού έκανε διάσημο τον Έντι Μέρφι
Αρνήθηκε τον ρόλο του Μπρούς Γουίλις στην ταινία του Ταραντίνο Pulp Fiction
Έχει κάνει πολλές πλαστικές επεμβάσεις για διορθώσει το κατεστραμμένο από την πυγμαχία πρόσωπο του με πολύ άσχημα αποτελέσματα
Είναι φίλος με τον Συλβέστερ Στάλονε
Ήταν πάρα πολύ καλός φίλος με τον Τούπακ Σακούρ

 

Γρηγόρης Γαλανάκης

Γρήγορη Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα: